Καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό (και εμφιαλωμένο) στην Ελλάδα

Την ύπαρξη του καρκινογόνου για τον άνθρωπο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, αλλά ακόμη και σε εμφιαλωμένα ελληνικά,  δημοσιοποίησαν με συνέντευξη τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι, επιδιώκοντας- όπως ανέφεραν- να συμβάλλουν στην ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Παρουσίασαν πρόσφατες ενέργειες, έρευνες και πρωτοβουλίες του κόμματος και τα αποτελέσματά τους σχετικά με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, δικτύου αλλά και εμφιαλωμένου, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ζήτησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος να θεσπίσει επιτρεπόμενο όριο στο πόσιμο νερό.
Αναλυτικότερα:
Υπογράμμισαν ότι το εξασθενές χρώμιο έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να μην διαθέτουν ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη τέτοιου ορίου δημιουργεί ελλιπή έλεγχο του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και παραπλανώντας τους καταναλωτές ως προς την ασφάλεια του νερού που χρησιμοποιούν.
Στη χώρα μας, η επικίνδυνη αυτή ουσία έχει εντοπιστεί(ιδιαιτερα) στα νερά περιοχών όπως η κοιλάδα του Ασωπού στη Βοιωτία, η  Μεσσαπία στην κεντρική Εύβοια και η Νοτιοανατολική Θεσσαλία(υπαρχουν βεβαια κρουσματα σε ολη την ελλαδα), αλλά και σε εμφιαλωμένα νερά, στα οποία στρέφονται οι καταναλωτές για περισσότερη ασφάλεια και ποιότητα .

«Ροκανίζει» τον οργανισμό

«Η καταστροφή της ανθρώπινης υγείας όταν το ολικό χρώμιο, που προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση (το 90-95% του οποίου είναι εξασθενές), ξεπερνά τα 10 μg είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά από την Ενωση Ελλήνων Χημικών», ανταπαντά ο Θ.  Παντελόγλου. «Το εξασθενές χρώμιο ροκανίζει πρωτογενή όργανα, το στομάχι και τα νεφρά με την πόση και εισπνεόμενο,  καταστρέφει τους πνεύμονες και μέσω του αίματος, το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας». Ο Θ. Παντελόγλου παραπέμπει στην έκθεση του Γραφείου για τη Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας, που  δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση νερού με περιεκτικότητα 0,02 mg/l σε εξασθενές χρώμιο  οδηγεί σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ηδη στην Καλιφόρνια, έχει ξεκινήσει η νομική διαδικασία ώστε για πρώτη φορά να μπει το συγκεκριμένο όριο στο εξασθενές χρώμιο.

Με την επιβολή ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο συμφωνεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, παραθέτοντας την Αρχή της Προφύλαξης που επιβάλλει «εν όψει της πιθανολογούμενης σοβαρότητας της βλάβης για την υγεία και την ασφάλεια και το περιβάλλον, τη λήψη μέτρων προστασίας από την πολιτεία, ακόμη και χωρίς να έχει αποδειχθεί πλήρως το υπαρκτό, η ένταση και η σοβαρότητα του κινδύνου».

Η ειρωνεία είναι ότι ενώ τα αρμόδια υπουργεία αναγνωρίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις από το βλαβερό για την δημόσια υγεία μέταλλο, θεσπίζοντας ανώτατο όριο 3 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο για τα επιφανειακά νερά (ποτάμια, λίμνες) και 30 μικρογραμμάρια στα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών, στο πόσιμο νερό δεν έχουν καθοριστεί ακόμη όρια. Η χώρα μας παραμένει προσκολλημένη στα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο που είναι το όριο που ισχύει όμως μόνο για το ολικό χρώμιο!

Πηγή:www.healthandlifewf.gr/

 

Πίσω