Είναι απαραίτητο ένα φίλτρο νερού για κάθε σπίτι;

Ασφαλώς και είναι αναγκαίο ένα φίλτρο νερού για κάθε σπίτι. Κάτι που πρέπει να δεχθούμε όλοι μας είναι το γεγονός ότι οι πηγές και οι γεωτρήσεις δεν παρέχουν την ίδια ποιότητα νερού με την ποιότητα που παρείχαν μερικές δεκαετίες πριν. (Μόλυνση περιβάλλοντος, λιπάσματα, βιομηχανικές σωληνώσεις).

Έτσι λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η χρήση ενός αξιόπιστου φίλτρου νερού.

Τι είναι ο NSF;

Είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός πιστοποίησης, ο οποίος δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α.

Διαθέτει εξελιγμένα εργαστήρια για τον έλεγχο και την πιστοποίηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού.

Κάθε αξιόπιστος κατασκευαστής ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός του μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση ανεπιθύμητων ή και βλαβερών ουσιών στο νερό, απευθύνεται στα εργαστήρια της ανεξάρτητης αρχής πιστοποίησης, τον οργανισμό του NSF, ο οποίος αφού εξετάσει τον εξοπλισμό και ελέγξει τις προδιαγραφές εργαστηριακά, πιστοποιεί ότι ο εξοπλισμός αποδίδει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή.

Από το σημείο αυτό ο κατασκευαστής δικαιούται να θέσει την σφραγίδα NSF στο προϊόν του.

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

H ανακάλυψη της ενεργητικότητας των ιδιοτήτων του άνθρακα έχει γίνει από την αρχαιότητα. Οι Ινδοί τον χρησιμοποιούσαν για την εξυγίανση του πόσιμου νερού, οι Αιγύπτιοι από το 1500 πχ για την αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε συχνά στις θεραπείες του.

Ο άνθρακας είναι 100% φυσικό προϊόν. Πρόκειται για μια λεπτή,άοσμη ,άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη. Ο κοινός άνθρακας παράγεται από τύρφη, μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνα ελιάς.

Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα,με την διαφορά πως έχει υποστεί ανάλογη επεξεργασία, δηλαδή θερμαίνεται σε κενό αέρα, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, μετατρέποντάς τον έτσι ιδιαίτερα πορώδη. Το εμβαδόν του με αυτό τον τρόπο αυξάνεται πολύ ενώ ταυτόχρονα οι πόροι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της επιφάνειας,δεσμεύουν όλες τις ανεπιθύμητες ουσίες που έρχονται σε επαφή μαζί του σε υγρή ή αέρια μορφή, σε ποσότητες υπερπολλαπλάσιες από το βάρος του.

ΕΝΑ ΚΥΒΙΚΟ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 50.000 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ !

Η ικανότητα φιλτραρίσματος του άνθρακα, εξαρτάται από το μέγεθος των πόρων και την κατανομή τους. Λόγο του φιλτραρίσματος του νερού ,οι πόροι σταδιακά βουλώνουν (εφ’ όσον κάνουν σωστά την δουλειά τους),και όταν το φίλτρο «μπουκώσει» τότε πρέπει να αλλαχθεί για να έχει πάλι το μέγιστο αποτέλεσμα φιλτραρίσματος.

Φίλτρανση ενεργού συμπαγή άνθρακα: Αυτή η τεχνολογία έχει συνδυάσει την απορροφητική ικανότητα του άνθρακα με την ικανότητα ενός συμπαγούς υλικού άνθρακα για να διώξει επιλεκτικά έξω στοιχεία από το νερό που περνάει με πίεση από μέσα. Η πυκνότητα συμπαγούς υλικού καθορίζει πόσο τέλεια το νερό θα καθαριστεί.

– Μηχανική καταπόνηση: Το συμπαγές υλικό άνθρακα μηχανικά απομακρύνει προς τα έξω την βρωμιά, τα ιζήματα, την σκουριά, τα φύκια, τα βακτήρια, τους μικροσκοπικούς σκώληκες, το κρυπτοσπορίδιο και τον αμίαντο. Όλο αυτό επιτυγχάνεται  με την πίεση νερού.

– Χημική ένωση: Ο ενεργός άνθρακας ενώνεται με χιλιάδες χημικά. Όταν το νερό εξαναγκάζεται να περάσει από το συμπαγές υλικό άνθρακα, πιέζεται να επιβραδύνει την ροή του και αυξάνει το χρόνο επαφής με τον άνθρακα, αφήνοντας τον άνθρακα να κάνει ενώσεις ώστε να απομακρύνει τους χημικούς ρυπαντές όπως τοξικά, φυτοφάρμακα, THM’s, χλωρίνη, κακές γεύσεις, οσμές, κλπ.

Τα ιχνοστοιχεία που παρέχουν υγεία όπως διαλυμένα ασβέστιο και μαγνήσιο δεν κάνουν ένωση με τον άνθρακα και περνάνε ανάμεσα, διατηρώντας την ποιότητα της υγείας και οπότε και την γεύση του νερού.

Τα βαρέα μέταλλα δεν κάνουν ένωση με τον άνθρακα, αλλά εξωθούνται προς τα έξω από τους πόρους του συμπαγούς υλικού άνθρακα

– Πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης:Τα βακτήρια εξωθούνται προς τα έξω και παραμένουν εξωτερικά του συμπαγούς υλικού άνθρακα. Λόγω της πυκνότητας και της έλλειψης οξυγόνου και χώρου μέσα στο συμπαγές υλικού άνθρακα τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν  και να ευδοκιμήσουν.

Αφαιρούν τα ανταλλακτικά φίλτρα όλα τα ανόργανα άλατα;

Τα φίλτρα νερού αφαιρούν μόνο ένα μέρος της σκληρότητας από το πόσιμο νερό. Αυτό το μέρος είναι η προσωρινή σκληρότητα, η οποία προκαλεί την εναπόθεση αλάτων στην διάρκεια του βρασίματος. Δεν αφαιρεί όλα τα μεταλλικά άλατα από το νερό.

Πηγή: http://www.healthandlifewf.gr